انواع کلاس بندی خودروها

در ابتدا اتومبیل ها که اختراع شدن همانند وسایل نقیله همون زمان، روی کالسکه یا گاری بودن. یعنی روی کالسکه یا گاری موتور و گیربکس و یاسایر قطعات را سوار می کردن. اما کم کم اتومبیل ها تغییر شکل دادن و همانند شکل جعبه ای شدن، که بدون سقف و در و پنجره و بعضاً بدون شیشه جلو بود. کم کم روی ماشین ها شیشه جلو و بعد در و شیشه بغل ها و سقف شکل گرفت. در ابتدای شیشه های بغل ثابت بودن و بعدها به آن ها سیستم شیشه بالابر نصب شد و می تونستن شیشه رو بالا و پایین ببرن. اتومبیل ها بعد از شکل گیری بدنه به صورت سواری بودن و بعد از آن مدل های 2 در و 4در سواری شکل گرفت. که برای ماشین های مسابقه ای بیشتر  مدل های 2 در کاربرد داشت. وانت ها و کامیون ها هم کم کم در همان زمان شکل گرفتن. اتومبیل های شاسی بلند در ابتدا کار حضوری نداشتن و این نوع کلاس از خودروها بعد از جنگ جهانی دوم توسط جیپ برای اولین بار عرضه شد. در بحبوحه جنگ جهانی دوم ارتش آمریکا به شرکت های خودروسازی خود دستور داد برای حمل و نقل وسایل و سربازها نیاز به یک وسیله ی سبک وزن، پرقدرت، ساده در تعمیرات و همه جا رو داشتن که در شرایط سخت جنگ دوام بیاورد و از موانع سخت عبور کند. برای همین در سال 1940 به شرکت های خودروسازی آمریکا این طرح رو ابلاغ کردن. سرانجام ولیز اورلند موفق شد اولین ماشین شاسی بلند نظامی دنیا را با نام کواد (quad) روانه ارتش کند و از آن 1500 عدد تولید کرد. و بعد از پایان جنگ شرکت جیپ را تاسیس کرد و تا کنون مشغول فعالیت هستش. خُب حالا از این حرف ها بگذریم و می خواهیم با شما در مورد انواع کلاس بندی خودروها صحبت کنیم. پس بیا با کارآموز وبسایت آموزش مکانیک خودرو همراه شو و عاشق خودرو شو.

خوردرو های سواری به 3 دسته اصلی: 1- سدان 2- وانت 3- شاسی بلند (SUV) تقسیم بندی میشن. و همچنین ماشین های سنگین به دسته های: 1- اتوبوس ها 2- کامیونت ها 3- کامیون ها تقسیم بندی میشن. حالا در ادامه می خواهیم شمارو با انواع کلاس بندی خودروها آشنا کنیم.

کلاس بندی خودروها سدان

کلاس سدان: این کلاس خود شامل انواع کلاس بندی خودروها ی مختلف میشه که براتون یک به یک معرفی می کنیم:

1- سدان چهار در (sedan): این نوع ماشین ها که به نوع خانوادگی معروف هستند دارای 4 در هستند و در ابعاد مختلف وجود دارند برای مثال رنو مگان در این کلاس قرار داره.

کلاس بندی خودروها - سدان 4 در خانوادگی

2- سدان 2 در (sedan) : این نوع کلاس عموماً ماشین های اسپرت هستن. اما خودروهای عادی هم به صورت 2 در وجود دارد. در این نوع خودروها تعداد 4 یا 5 سرنشین می توانند در خودرو بشینن اما خودرو دارای 2 در می باشه. که نفرات عقبی برای پیاده شدن معمولاً باید صندلی جلو را خَم کنن و پیاده بشن در پایین تصویر 2 نوع ماشین 2 در ساده و اسپرت 2 در را قرار دادیم.

کلاس بندی خودروها - سدان 2 در خانوادگی

کلاس بندی خودروها - سدان 2 در اسپرت

3- هاچ بک (hatch back): این نوع خودروها همانند اتومبیل های سدان می باشن. با این تفاوت که صندوق عقب ندارن. هاچ بک ها میتونن به صورت 3 در(دو عدد در ورودی و یک عدد در صندوق) یا 5 در (چهار عدد در ورودی و یک عدد در صندوق) باشن. درب صندوق معمولاً عمودی بوده و دارای شیشه و برف پاکن عقب می باشن برای مثال هم می توان پژو 206 را در دو مدل 5 در موجود در بازار ایران و مدل 3 در که به بازار ایران نیامد ولی در فرانسه موجود است.

کلاس بندی خودروها - 206 هاچ بک 5 در

کلاس بندی خودروها - 206 هاچ بک 3 در

4- استیشن(station): این نوع خودروها همانند هاچ بک ها هستند با این تفاوت که هم اندازه ماشین های سدان هستن و معمولاً دارای یک دریف صندلی بیشتر هستند. در ضمن دارای صندوق بزرگی هستن و می توان صندلی های ردیف سوم و دوم را در صورت نیاز خواباند و به فضای صندوق اضافه کرد. برای مثال هیوندای i40 یک استیشن است.

کلاس بندی خودروها - هیوندای i40 استیشن

5- فست بک (fast back): این نوع خودرو همانند سدان ها می باشن با این تفاوت که انتهای سقف با شیب زیادی به صندوق متصل میشه به طوری که همراستا صندوق عقب هستش. برای مثال میتونیم بنز CLS رو نام ببریم.

مرسدس بنز CLS فست بک

6- ناچ بک(notch back): در این نوع خودروها همانند خودروهای سدان هستش ولی طول صندوق عقبش کوچک تر است. برای مثال زانتیا از این نوع دست خودروها می باشه.

زانتیا ناچ بک

7- کوپه (coupe): این نوع از خودروها در طرفین دارای 2 در هستن. در این نوع خودروها همانند سدان هستن و میتونن در ردیف عقب هم صندلی داشته باشن. و معمولاً دارای موتور قدرتمند و مانورپذیری خوبی هستن. برای مثال میتوان اتومبیل جنسیس کوپه رو نام ببریم.

جنسیس کوپه

8- رودستر یا کانورتیبل (roadster or convertible): در این نوع خودروها سقف به صورت متحرک هستش یعنی بنا به سلیقه راننده میشه سقف را باز یا بسته کرد. سقف ها به 2 صورت فلزی و پارچه ای هستن. و همچنین در اتومبیل های سدان 4 در یا 2 در و یا در اتومبیل ها کوپه که دو نفره هستن به کار میرن. برای مثال به تصاویر پایین که چند نوع اتومبیل رودستر را به تصویر کشیدیم توجه کنید.

پورشه باکستر رودستر

مرسدس بنز سدان 2 در رودستر

مرسدس بنز s کلاس سدان 4 در رودستر

9- لیموزین: این نوع خودرو همانند سدان ها هستند با این تفاوت که طولشون بیشتره و معمولاً تعداد درهای بیشتری در طرفین دارن یا تعداد صندلی ها بیشتر و فضای بیشتری دارن. در ضمن امکانات رفاهی زیادی هم نسبت به بقیه خودروها دارن و معمولاً به عنوان اتومبیل تشریفات یا سدان و افراد مهم استفاده میشه. برای مثال می توان می باخ پولمن  (Maybach pullman)رو نام برد.

میباخ پولمن لیموزین

وانت ها

وانت یا پیک آپ (pick-up): این نوع خودروها در قسمت دارای جای بار باز هستن و معمولاً بسته به کاربری تجاری یا شخصی دارای 1 کابین( یک صندلی صندلی) یا 2 کابین( دو ردیف صندلی) هستن. و بسته به ابعاد به کلاس بندی خودروها ی زیر تعریف میشن.

1- وانت سایز کوچک: این نوع وانت از نظر ابعاد از بقیه وانت کوچک تر هستن و مقدار بار کمی را حمل می کنن و معمولا برای حمل بارهای سبک کاربرد دارن. برای مثال در ایران میتونیم به پراید وانت یا وانت تندر اشاره کنیم. و از نمونه های خارجی میتونیم به وانت هوگار از پژو اشاره کنیم.

کلاس بندی خودروها - وانت سایز کوچک پژو هوگار

2- وانت سایز متوسط: این نوع وانت ها از نظر ابعاد از وانت های کوچک، بزرگتر هستن و معمولاً دارای موتور قدرتمندتری هستن. معمولاً حدود 2 تن را تحمل یا 3 تن بار را یدک می کشن و به صورت 1 کابین یا 2کابین عرضه میشن که در بازار داخلی میتوان به پیکاپ ریچ یا کاپرا اشاره کرد و در نمونه های خارجی میتونیم به تویوتا هایلوکس یا فورد رنجر یا فولکس واگس آماروک و… اشاره کنیم.

کلاس بندی خودروها - فولکس واگن آماروک

3- وانت فول سایز یا سایز بزرگ: این نوع وانت ها از وانت های سایز متوسط بزرگ تر بوده و دارای امکانات بیشتر و موتور قوی تر هستن و در موتورهای موجود قابل انتخاب موارد دیزلی مشاهده میشه ومعمولاً 2 یا 3 تن را بر پشت خود تخمل کرده یا معمولاً تا 7 تن بار رو یدکش میکشن و با انواع فضای بار مختلف برای کاربری های مختلف عرضه میشن برای مثال فورد F150 یا شورولت سیلورادو1500 و…. را نام برد.

کلاس بندی خودروها - پیکاپ فول سایز فورد F150

شاسی بلند(SUV)

این روزها تب استفاده از شاسی بلندها زیاد شده و کمپانی های مختلف برای جذب مشتریان دست به تولید چند نوع کلاس بندی خودروها ی مختلف SUV کردن که در پایین توضیح میدم

1-شاسی بلند سایز کوچک یا کراس اوور (CROSSOVER): در این نوع شاسی بلندها کوچکترین ابعاد رو در SUV ها دارن. پلتفرم این نوع اتومبیل ها با مدل های سواری موجود یکسان است. و فقط در سیستم تعلیق متفاوت است. برای مثال هیوندای توسان یا همان ix35 از پلتفرم النترا بهره گرفته است. از برتری این نوع اتومبیل ها نسبت به سدان ها یک مقدار ارتفاع بیشتر در رانندگی خارج از جاده، حرکت کمی بهتر در شرایط گل و لای و کوهستانی و ابعاد بزرگتر که دارای فضای صندوق بزرگتر و فضای سرنشین بیشتری هستن.

همچنین این نوع اتومبیل ها به صورت تک دیفرانسیل یا 2 دیفرانسیل در دسترسن. از کراس اوورهایی که در بازار ایران مونتاز میشن و یا میشدن میتونیم به چانگان CS35، پژو 2008، ام وی ام (MVM) X22 نام ببریم و از وارداتی ها هم می تونیم به توسان، اسپرتیج، پورشه ماکان و…. نام ببریم.

کراس اوور پورشه ماکان

2-شاسی بلند متوسط: این نوع اتومبیل ها نسبت به کراس اوور ابعاد بزرگتر، موتور قوی تر، امکانات رفاهی بیشتر، قابلیت آفرود بالاتر دارن. معمولاً در این کلاس بسته به سفارش یا به صورت استاندارد دارای 3 ردیف صندلی هستن. برای مثال میتونیم هیوندای سانتافه، فورد Edge، نیسان مورانو را نام ببریم.

SUV سایز متوسط هیوندای سانتافه

3- شاسی بلند بزرگ: در این کلاس تقریباً همگی 8 نفره هستند و قابلیت آفرود قابل قبولی دارند و دارای امکانات رفاهی نیز هستن. برای مثال میتونیم تویوتا هایلندر، کیا تلوراید رو نام ببریم.

suv سایز بزرگ کیا تلوراید

4-شاسی بنز فول سایز: این کلاس دارای طویل ترین ، پر امکانات ترین، جادارترین، قوی ترین موتور، بهترین برای آفرود هستن. قیمت بالای دارن ومعمولاً 9 نفره هستن. برای مثال میتونیم تویوتا لندکروز، فورد اکسپلورر، جمس یوکان،شورولت تاهو و… را نام ببریم.

SUV فول سیاز شورولت تاهو

همچنین اتومبیل ها بر اساس دیگری هم دسته بندی میشن.

بر اساس استاندارد اروپایی ها اتومبیل ها به دسته های زیر تقسیم میشن:

1-سایز A یا مینی سایز: این نوع اتومبیل ها سایز کوچکی دارن (معمولاً طول کمتر از 3600 میلی متر دارن)، هاچ بک هستن، حجم موتور پایین بعضاً زیر 1000cc دارن، مصرف سوخت کم دارن و برای مصارف شهری طراح شدن برای مثال میتونیم MVM110 یا هیوندای i10 رو که در داخل مونتاژ شدن نام ببریم.

هیوندای i10

2-کلاس B (خودروهای شهری): این نوع خودروها نسبت به کلاس A ابعاد بزرگتری دارن و معمولاً هاچ بک هستن. البته بعضاً مدل های صندوق دار هم دارن. حجم موتور معمولاً 1000cc تا 1500cc دارن و برای مصافت بین شهری هم مناسبن. طول اینگونه خودروها کمتر از 4000 میلی متر است. برای مثال میتونیم هیوندای اکسنت رو به عنوان مدل صندوق دار و پژو 206 را به عنوان هاچ بک نام ببریم.

کلاس بندی خودروها - خودرو کلاس B هیوندای اکسنت

کلاس بندی خودروها - خودور کلاس B مرسدس بنز B-class

3-کلاس C (خودروهای خانوادگی کوچک): این نوع خودروها معمولاً 5 نفره هستن، خانوادگی و معمولاً صندوق دارن، حجم موتور مابین 1300cc تا 2000cc دارن و برای سفرهای جاده ای مناسبن. ابعاد اینگونه خودروها کمتر از 4400 میلی متر است. برای مثال میتونیم تویوتا کرولا یا تندر 90 نام ببریم.

کلاس بندی خودروها - تندر 90 کلاس C

4-کلاس D (خودروها خانوادگی بزرگ): از نظر ابعاد متوسط و صندوق دار هستن. طولی کمتر از 4700 میلی متر دارن. از نظر تجهیزات،برخی  امکانات پایه اتومبیل های لوکس را دارن وحجم موتوری در حدود 1600CC تا 2800CC هستن.البته این مدل خودروها به صورت استیشن هم عرضه میشن. برای مثال میتونیم به مزدا3، تویوتا کرولا و در اتومبیل های داخلی شامل سمند!!! نام ببریم.

کلاس بندی خودروها - کلاس D مزدا3

5-کلاس E (خودروهای لوکس متوسط): از نطر ابعاد در این کلاس اتومبیل ها معمولاً طول کمتر از 5000 میلی متر دارن. به صورت سدان 4 در یا استیشن هستن. حجم موتور بین 2000cc تا 3500cc دارن. بیشتر مواقع نیمه لوکس هستن. برای مثال بی ام و سری 5، مرسدس بنز E-class و یا آئودی A6 و… را نام ببریم.

کلاس E بی ام و سری 5

6-کلاس F ( سدان لوکس یا مجلل): از نظر ابعاد بزرگتر از دیگر کلاس های سدان هستن و ابعادی بزرگتر از 5000 میلی متر دارن. از نظر حجم موتور معمولاً بالای 3500cc هستن البته جدیداً با حجم کمتر هم تولید میشن مانند سری 7 که یکی از موتورهایش 2500CC بای توربو (دارای 2 توربوشارژر با اندازه های مختلف) هست.

همچنین این دسته از خودروها دارای امکانات لوکس حداکثری هستن، فضای بار زیادی دارن. معمولاً کمپانی ها نوآوری های جدید خود رو برای اولین بار توی این کلاس ارائه میدن. در این کلاس میتونیم از بی ام و سری 7، مرسدس بنز S-class، رولزرویس فانتوم و یا آئودی A8 و…. نام ببریم.

سدان مجلل آئودی A8

7- کلاس G: در این کلاس انواع کانورتیبل(سقف باز شونده از جنس فلز مانند بی ام و (Z4، سدان های دودر کابریولت(سقف باز شونده )، رودستر(سقف بازشونده از جنس پارچه ضد آب نسوز)، اسپرت (معمولاً کوپه های دودر گفته میشن) و سوپر اسپرت قرار دارن.

7.1- سوپر اسپرت: این نوع خودروها دارای بالاترین قدرت، بهترین شتاب، معمولاً حجم موتور زیاد و سرعت خیلی زیادی دارن(معمولاً بالای 300Km/h کیلومتر بر ساعت) که میتونن به صورت سقف ثابت یا بازشونده باشن. و به صورت 2 نفره هستن. برای مثال می تونیم فراری 488، لامبورگینی هوراکان، پاگانی هوایرا، بوگاتی شیرون و…. نام ببریم.

سوپر اسپرت بوگاتی شیرون

8- MPV (ون): اتومبیل های در این گلاس برای حمل بار، مسافر یا آمبولانس به کار میرن. در صورت حمل مسافر 4 یا 5 ردیف صندلی دارن. این نوع خودروها شبیه استیشن هستن اما طول بیشتری دارن و فاصله ی بین چرخ ها بیشتره و از تجهیزات رفاهی کامل هستن و برای سفرهای بین جاده ای کاربرد زیادی دارن. برای مثال میتونیم به تویوتا هایس، کیا کارنیوال، بنز اسپرینتر و… نام ببریم.

MPV بنز اسپرینتر آمبولانس

MPV تویوتاهایس

8- کلاس J (SUV- شاسی بلند): در بالا در مورد این نوع کلاس صحبت شد.

در این مقاله سعی کردیم شما رو با انواع کلاس بندی خودروها و تفاوتشون صحبت کنیم. البته در این مقاله فقط در مورد اتومبیل های سبک صحبت کردیم. اِنشاءالله در آینده نزدیک در ادامه در مورد کلاس بندی خودروها ی تجاری، مسافربری و باری صحبت خواهیم کرد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست