انواع اصلاحات خودرویی- سیستم های رفاهی خودرو

در صنعت خودروسازی اصطلاحات زیادی به کار میره. و خیلی مواقع از اون اصطلاحات ما خبری نداریم.در واقع این اصطلاحات ایمنی خودرو، امنیت، سیستم های رفاهی خودرو رو بیان می کنه. که با دونستن این مطالب می تونیم از اتومبیل خودمون بهتر بهره ببریم و یا در هنگام خرید خودرو به ما کمک می کنه تا وسیله ی متناسب با نیاز خودمون رو بخریم. در این بخش می خواهیم شما رو با سیستم های امنیتی خودرو و سیستم های رفاهی خودرو بیشتر آشنا نماییم. پس بیا با کارآموز وبسایت آموزش مکانیک خودرو همراه شو و عاشق خودرو شو.

سیستم های امنیتی خودرو

1) سیستم ورود و استارت بدون کلید: (Keyless) (Keyless Entry And Start Stop)

این سیستم اولین بار در سال 1982 توسط رنو در مدل فیوگو معرفی شد. کار کرد این سیستم بدین شکل است که راننده فقط با همراه داشتن ریموت می تونه درب ماشین رو باز کنه. ( از طریق ریموت هم می تونه قفل درب رو باز کنه یا در فاصله 1 متری ماشین قرار بگیره و سپس با فشرن دکمه ای که بر روی دستگیره تعبیه شده قفل درب رو باز کنه) سپس وقتی داخل ماشین شد در مدل های قدیمی با قرار دادن کارت ( همون ریموت ) در محل مورد مظر دکمه استارت رو یک بار فشار بده تا ماشین روشن بشه. در مدل های جدید دیگه نیاز به قرار ریموت در جایی نیست و فقط راننده باید دکمه استارت رو فشار بده. از مزایای این سیستم این هستش که دیگه سوئیچی وجود نداره و امکان سرقت اتومبیل به شدت پایین میاد.

سیستم های رفاهی خودرو - سیستم KEYLESS

سیستم های رفاهی خودرو - دکمه استارت

سیستم های رفاهی خودرو - سیستم KEYLESS و ریموت پیشرفته بی ام و

 

2) سیستم سوئیچ ضدسرقت: (Immobilizer)

در گذشته به راحتی میشد از سوئیچ اصلی خودرو یک کپی گرفت و در نبود راننده درب رو باز کرد و ماشین رو به سرقت برد. برای حل این مشکل از سیستم کلید ضدسرقت به نام immobilizer استفاده می کنن. به این شکل در داخل سوئیچ یا در مدل keyless در ریموتش یک چیپ الکترونیکی وجود داره و در مغزی سوئیچ که محل استارت است یک دستگاه وجود داره که با ارسال فرکانس و دریافت بازخورد فرکانس از سمت سوئیچ یا ریموت اجازه استارت زدن رو میده. در غیر این صورت ماشین استارت میخوره و روشن نمیشه. چون این سیستم به برق موتور متصل است و تا حضور سوئیج یا ریموت رو تایید نکنه برق سیستم رو قطع نگه میداره. در صورت گم شدن ریموت یا سوئیچ باید در نمایندگی یا مراکز متخصص تایید شده رفت و توسط دیاگ و گرفتن کد سوئیچ از شرکت اصلی، کد جدید رو به سوئیچ جدید و سوئیچ دیگه ای که موجود است تعریف کرد.

سیستم سودیچ ضد سرقت

سیستم های رفاهی

3) سقف های متحرک: سانروف و پانورامیک (panoramic sunroof)

یکی از آپشن هایی که امروزه دیگه داره زیاد ازش استفاده میشه و به تعداد طرفداراش داره اضافه میشه سقف های متحرک از نوع سانروف یا پانورامیک هست. این یک آپشن ضروری نیست بلکه باعث حس خوب در کابین میشه. در هر دو مدل یا به صورت ثابت است و یا متحرک هستن و باز میشن تا هوای تازه بدون اینکه زیاد توازن آیرودینامیک ماشین رو بهم بزنه، وارد بشه. و اگه بسته باشن ولی کاور زیرشو باز کنید نور ملایمی از شیشه های دودی وارد میشه و فضای داخل رو روشن می کنه. در مدل سانروف ابعاد کوچکی داره و در قسمت سرنشینان جلو قرار داره اما در مدل پانورامیک کل سقف رو شامل میشه. در اتومبیل های ایرانی،  جدیداً در پژو 207 صندوقدار در تیپ فولش عرضه شده که به صورت ثابت است که بهش اصطلاحاً مونروف میگن. در ضمن در هر دو مدل سانروف و پانورامیک اگه نخواین نور وارد بشه از سمت داخل کابین روی سقف کاوری وجود داره که ، حالت کشویی داره که در گذشته به صورت دستی و جدیداً به صورت برقی باز و بسته میشه.

سیستم های رفاهی خودرو - سقف سانروف

سیستم های رفاهی خودرو - سقف پانورامیک

4) سیستم اتو پارک: Auto Park (Intelligent Parking Assist)

امروزه به دلیل اینکه ابعاد اتومبیل های جدید، تا حدود بزرگ شده و به دلیل مسائل آیرودینامیکی طراحی بدنه تغییر کرده است و دید اطراف کمی سخت تر شده و همچنین به دلیل زیاد شدن اتومبیل ها و کمتر شدن جای پارک اتومبیل ها پیدا کردن جای پارک کمی مشکل شده. برای همین خودروسازان برای اینکه رانندگان بتونن در فضای کمتر پارک کنن ابتدا سنسور دنده عقب رو نصب کردن، در مرحله بعد سنسور روی سپر جلو، دوربین دنده عقب و این اواخر دوربین 360 درجه رو نصب کردن.

با این حساب پیش میاد رانندگان در جای پارک یا به جدول خیلی فاصله می گیرن و یا خیلی نزدیک میشن به طوری که در ماشین باز نمیشه و یا با فاصله کم با ماشین عقب یا جلو پارک می کنن که باعث دردسر راننده دیگه میشن. توی این سیستم با قرار دادن سنسور بیشتر در سپر جلو و عقب و با کمک دوربین 360 درجه در ابتدا جای پارک مورد نظر رو دائم اسکن می کنه و در صورتی که جای پارک مناسب رو دید سریع آلارم میده و از اینجا به بعد بقیه کار با ماشینه.

در ابتدا روی مانیتور به شما میگه دنده عقب رو فعال کنید و با فشار کم پدال ترمز به عقب برید البته به فرمان دست نمی زنید چون ماشین خودش داره فرمان می گیره و شما توی جای پارک میرید و اگه نیاز شد به عقب و جلو بره میگه دنده رو عوض کنید و در نهایت میگه کار تمومه و می تونید ماشین رو خاموش کنید.

برای مثال این سیستم روی سانتافه نیو در مدل های فول آپشن و یا در بی ام سری 7، مرسدس بنز S کلاس و …. نصبه. این رو هم در نظر بگیریم که در مدل های پیشرفته تر برای پارک در فضاهای تنگ دیگه نیاز به حضور راننده نیست. یعنی راننده از ماشین پیاده میشه و با فعال سازی نرم افزار پارک یا از طریق ریموت و یا از طریق اپلیکیشن موبایل ماشین بدون حضور راننده در محل پارک قرار می گیره و خاموش میشه و درب ها قفل و شیشه ها بالا میره و اگه سانروف باز باشه اون رو هم می بنده.

دکمه سیستم اتو پارک

سیستم اتو پارک

سیستم اتو پارک

5) دوربین 360 درجه:

یکی از موارد جالب سیستم های رفاهی خودرو می تونیم به دوربین 360 درجه اشاره کنیم. در دوربین 360 درجه 4 تا دوربین در عقب خودرو، جلوی خودرو و زیر آینه های بغل نصب شده. که با تلفیق 4 تا دوربین نمای 360 درجه رو به راننده نشون میده. این سیستم در پارک کردن در فضای تنگ بسیار کاربردیه. البته در حین حرکت تو جاهای تنگ و یا در حالت آفرود در ماشین های شاسی بلند به راحتی و وضوح خوب اطراف ماشین رو نشون میده تا راحت تر حرکت کنن.

سیستم های رفاهی خودرو- دوربین 360 درجه

6) صندلی مجهز به تهویه مطبوع:

از چند سالی پیش در اتومبیل های لوکس و این اواخر در اتومبیل های عادی از صندلی هایی که تهویه مطبوع دارن استفاده می کنن. در ابتدا در صندلی ها گرمکن کار گذاشتن تا سرنشینان در زمستان بر روی صندلی گرم بشینن و راحت باشن.

زمانی که هوا خیلی سرده، یک وقت هایی پیش میاد که فضای ماشین زیاد گرم میشه و راننده احساس خواب آلودگی می کنه و یا حالش بهم میخوره. (چون تو ماشین در اثر حرکت لرزش وجود داره و فضای اتاق کوچک است و هوای تازه وجود نداره و همچنین اگه زیاد گرم بشه بعضی افراد احساس بدی بهشون دست میده ) در این لحظه این گرمکن ها به شدت به کار میان و  چون در این حالت هم بدن گرمه دیگه نیاز نیست که فضای اتاق زیاد گرم بشه. و از خواب آلودگی یا بد شدن حال افراد جلوگیری میشه.

بعدها سیستم خنک کننده صندلی ها رو اضافه کردن که در تابستان بشدت نیاز میشه. خیلی مواقع پیش میاد با اینکه فضای اتاق خنک است اما چون پشت راننده به صندلی چسبیده، شروع می کنه به عرق زدن. (مخصوصاً اگه روکش صندلی چرمی باشه)  برای همین از سرد کن استفاده می کنن تا راننده هم سرنشینان حس بهتر داشته باشن و هم پشتشان عرق نزنه.

صندلی مجهز به تهویه مطبوع

7) مموری صندلی یا حافظه صندلی:

امروزه اعضای خانواده سعی می کنن تا گواهینامه داشته باشن و هر کدوم بسته به نیازشون بتونن رانندگی کنن. خودروسازان با آگاهی از این موضوع و اینکه خیلی از خانواده ها، اعضای همون خانواده از یک اتومبیل به صورت مشترک استفاده می کنن که دارای قد و وزن متفاوتی هستن. و این باعث میشه هر راننده ای برای دید و کنترل بهتر وسیله نقلیه حالت صندلی: زاویه صندلی، فاصله صندلی تا فرمان، ارتفاع صندلی رو به حالت دلخواه خودش در بیاره.

مموری صندلی یا حافظه صندلی

8) سیستم موقعیت یاب جهانی: GPS (Global Positioning System)

سیستم موقعیت یاب جهانی یا GPS از اون دست سیستم های رفاهی خودرو هستش که به عنوان یک سیستم کمکی راننده به صورت سومین شخص عمل می کنه. در این سیستم راننده مبدا و مقصد مورد نظر رو به GPS اعلام می کنه و این سامانه بهترین و کوتاه ترین مسیر رو اعلام می کنه. این سامانه به ماهواره های موقعیت یاب متصل است و نقطه مورد نظر رو تشخیص میده. و همچنین از طریق یک کامپیوتر، کارها رو تجزیه و تحلیل می کنه. توی سیستم های جدید GPS به صورت سخن گو شده و مسیر رو به راننده میگه و نیاز نیست راننده به صفحه نگاه کنه، و حواسش پرت بشه. در سیستم جدید ماشین های لوکس امکان این وجود داره که با صحبت کردن مبدا و مقصد رو هم به سیستم اعلام کرده. و خودش بفهمه و مسیر رو بهمون نشون بده. برای مثال بی ام و سری 7 یا بنز S class و … رو اسم ببریم.

سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS)

9) سیستم خاموش و روشن موتور: (Engine Start Stop)

از جمله سیستم های رفاهی خودرو  که به منظور کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی به وجود اومد می تونیم به Engine Start Stop اسم ببریم. به این شکل که، در زمانیکه در ترافیک سنگین گیر افتادید و یا در پشت چراغ قرمز برای کاهش مصرف سوخت و آلایندگی، موتور اتومبیل رو خاموش می کنه. و هر وقت راننده پا رو از پدال ترمز برداره موتور روشن میشه.

یا در مدل دنده دستی وقتی دنده خلاص میشه موتور خاموش میشه و وقتی پا رو روی پدال کلاچ میزاره تا دنده رو جا بزاره موتور ماشین روشن میشه. البته بعضی شرکت ها این سیستم رو با یک نام متفاوتی معرف می کنن. برای مثال: (Efficient Dynamics) بی ام و، (ISG) هیوندای و کیا، (e Assist) جنرال موتورز، (DRIVE) ولوو، (Blue EFFICIENCY) مرسدس بنز، (i-Stop) مزدا، (Idling Stop) نیسان و… نام میبرن.

سیستم خاموش و روشن موتور

سیستم خاموش و روشن موتور

10) شارژ بی سیم گوشی:

یکی دیگه از سیستم های رفاهی همون طور که می دانید گوشی های هوشمند جدید قابلیت های خیلی بالایی دارن و وابستگی ما رو به خودشون به شدت بالا بردن. همین وابستگی و استفاده از این دستگاه الکترونیکی، مصرف باتری رو به شدت بالا میبره و شارژ رو زود تخلیه می کنه. برای همین شرکت های موبایلی برای اینکه وابستگی گوشی ها برای شارژ شدن از کابل و پورت USB رو کم کنن از فناوری وایرلس برای شارژ گوشی های جدید بهره می برن. این فناوری هم در خودروها ورود کرده و روز به روز استفاده از این قابلیت در خودروها در حال افزایش است. معمولاً در قسمت پایینی کنسول جلو یک قابی وجود داره که گوشی رو بر روی اون قاب قرار میدن. و گوشی هایی که از این فناوری استفاده می کنن شروع به شارژ شدن می کنن. البته این امکان به راننده داده میشه که هر وقت خواست میتونه با یک دکمه این قابلیت رو قطع و وصل کنه تا گوشی زیر شارژ اضافی تحت فشار قرار نگیره و باتریش خراب نشه.

شارژ بی سیم گوشی

شارژ بی سیم گوشی

11) اتصالات آنلاین:

یکی از نکات قوت سیستم سرگرمی و چند رسانه ای اتصالشون به اینترنته. تو این سیستم ها میشه از طریق اینترنت به همدیگه متصل بشن و از اطلاعاتهمدیگه استفاده کنن. برای همین برای کنترل و سرگرمی مدتی است که از قابلیت در خودرو ها استفاده می کنن. از سیستم بلوتوث برای اتصال موبایل به سیستم صوتی برای پخش موزیک و یا اتصال گوشی برای صحبت کردن با تلفن هست. در مورد دیگه از می تونن به اینترنت متصل بشن و از اطلاعات آنلاین شامل پخش موزیک، فیلم، بروز رسانی سامانه نقشه GPS و یا امکان درخواست کمک از طریق سرنشینان و یا به طور اتوماتیک توسط اتومبیل در مواقع تصادفات سنگین و یا درخواست امداد برای خرابی اتومبیل به کار میرن. الان هم چند سالی است از طریق یک درگاه مخصوصی بین موبایل و اتومبیل میشه ماشین رو از راه دور از جمله خاموش و روشن کردن موتور، تهویه مطبوع، گرفتن اطلاعات مختلف از خودرو از جمله مقدار بنزین، مسافت طی شده، چک لیست دوره ای تعویض قطعات، دمای آب موتور، دمای هوا و… کنترل کرد. این سیستم مخصوص در مرسدس بنز (COMMAND)، بی ام و (iDrive)، آئودی (MMI) نام داره. که هر کدوم قابلیت خودسون رو دارن. در اتومبیل های اقتصادی از طریق اینترنت 4G به اتومبیل متصل میشن.

اپل کار پلی

اپل کار پلی

سیستم سرگرمی و چند رسانه ای

ما در این مقاله سعی کردیم تا شما رو در ابتدا با سیستم امنیتی خودرو شامل سیستم ورود بدون کلید، ایموبلایزر و همچنین سیستم های رفاهی شامل: سقف های متحرک، سیستم اتو پارک، دوربین 360 درجه، صندلی های مجهز به تهویه مطبوع، مموری صندلی، سیستم موقعیت یاب (GPS)، سیستم Start-Stop، شارژ بی سیم و اتصالات آنلاین آشنا نمودیم. البته سیستم های رفاهی متعدد دیگه هم وجود داره که در صورت نیاز به طور جداگانه به هر کدوم می پردازیم. ر آخر هم توجه شما رو به به چند کلیپ جلب می نماییم.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست